måndag 7 maj 2012

På natten när jag gick och lade mej lyste full månen in med full kraft genom fönstret och lade sej för att vila sitt ljus på min sida av sängen. Per tassar förbi mej på väg till duschen. Han viskar, du  vet väl att när fullmånens strålar faller på en människa så blir hon hårig. Jag hör skrattet i viskningen. Neeeej attan också, blir mitt svar. Jag drar täcket högt över mitt huvud, känner så ingen del av kroppen hamnat utanför. Det räcker väl i hela fridens namn med dom envisa stråna på min haka.
Men natten gick och jag klarade mej trots allt rätt bra.
Det blir en tidig och mycket kylig  morgon.
Per kör in mej till strax utanför den lilla staden.
Där på en lite kringbygd korsvirkesgård lämnar han av mej tillsammans med lådor av skröjbränt gods och en kanna te.
Tre katter kommer springande mej tillmötes och så även deras matte. Med varma kramar och fnissiga samtal börjar vi vår dag tillsammans.
 Vi fyller hennes lilla bil för att åka vidare till Wallåkra Stenkärlsfabrik.


Denna bland dom underbaraste platser på vår jorden. I en dalgång ligger dessa vackra gamla byggnader.
På baksidan står raku ugnen och väntar på oss. Vi förbereder, plockar fram, rör runt i hinkarna, fyller på med spån, hämtar ved, sopar ur ugnen och ser över den för att se vinterns framfart med den.
Åsa kommer ut och hälsar oss välkomna med en kram. Där inne är det drejar kurs och hon skyndar åter in till sina elever. Solen börjar titta fram, det blir en härlig dag att jobba i.Vi inviger årets första Raku kurs. Det luktar gott om den brända trälukten som börjar omge oss.
Vi bränner, eldar , kikar och lyfter till slut ur sakerna ur ugnen, mumlar och håller andan när den nästan 1000 gradig hettan strömmar ut från luckan vi fällt ned. Håret på armarna sveds av och tröj ärmarna dras ned.


Ned i sågspånet med dessa heta alster och in med en ny omgång glaserade saker.
Vi ler mot varandra, njuter av våran raku dag och svettas vidare.


Så fortsätter vår dag. Med ett litet avbrott för fika med hembakat.


"Torken" fylls med nya saker som skall torka och värmas upp innan dom stoppas in i ugnen.
Besökare kommer och pratar, undrar och förundras.


Sakta börjar trä pallen fyllas med våran färdiga saker. Solen skärskådar krackeleringarna tillsammans med oss. huden ömmar lite av sol och hetta, och tet smakar gott ur muggen.


För var ugn som plockas ut och läggs i spånet håller vi andan, coh hoppas att det skall hålla denna våldsamma temperatur skillnad. Vi stoppar det i vattenbad när det legat i spånet ett tag


Det mesta höll, någon spricka på några saker, men inget allvarligare än så. Vi tittar på vad som är kvar att bränna och beräknar hur många gånger till vi skall fylla ugnen.
Solen har flyttat på sej och det börjar falla skuggor.
Vi fyller en ugn till. Och där i ugnen sätter vi Kattis fina kärleks par. Mannen får ligga ner för säkerhets skull. Nu väntas dom en het stund tillssammans

Per ringer på mobilen och undrar om hur länge till vi skall bränna. Jag frågar vad klockan är. Den hade blivit sen em. Jag känner magen knorra, Vi stoppar munnen full av knäckebröd och hemgjord mjukost samtidigt som vi förbereder för ett avslut.
Vi plockar in och gör i ordning, häller vatten för att undvika någon förlupen glöd att bli stöddig. Bilen fylls åter med saker, med en doft av sot runt oss rör vi oss åter hem. Hem till Kattis vackra kök, glada katter och en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar