söndag 14 april 2013

Underbara April Söndag
 
 
De trodde jag inte när jag gick och lade mej i går afton. Trodde inte att det skulle bli en härligt varm solig dag. Vist sade dom det på vädret i TV igår, men med tanke på den kyliga vind som for genom gårdagen verkade det som en fantasi.
Man skall svettas in våren och frysa in hösten var det mantra jag fick höra under min uppväxt.
Och så har jag gjort idag, svettats och åter svettats in våren.
Tvätt maskinen likaså.
 
 
Den första tvätten som hängts ut detta år. Det luktade inte så speciellt med gödsel från åkrarna idag.
Där hänger den och fladdrar, och jag stannar kvar och ser tygerna röra sej i den ljumma luften. Jag fortsätter att hänga nästa maskin inne i huset. Där luktar ingen gödsel, vilken himla tur
 
 
I Oxeln vid ladugårds väggen bättrar skatorna på sitt bo. Det ligger lika mycket pinnar på marken som uppe trädet. Jag fortsätter mina steg mot mina odlingsbäddar. Gräver undan och gör plats för gödsel.
Det står en stor skopa gödsel utanför grindarna som grannen ställt till mitt förfogande. Lycklig är jag och lycklig är Semlan.
När jag kommer med skottkärra och grep, ja vem står redan där vid skopan.
Jo Semlan, glatt snaskande på innehållet där i.
-Jäklar nu kommer hon, tycks hennes blick säga medan svansen sänks till marknivå från den sedvanliga lilla knorren över ryggen.
- Jag hinner en tugga till innan hon hinner fram. Käkarna mal på henne och det hänger en liten tuss med dynga i mungipan på henne.
Det blir duschen för dej sedan hotar jag och pekar "högrest" över henne, mot grinden in i trädgården.
Tre odlingsbäddar grävdes och åtgärdades, 6 stycken återstår.
Den vinter trötta kroppen får ta det lite varligt.
 
Bredvid skopan står en stor rulle halm, som stadigt minskar. Jag lägger halm och täck odlar lite över allt i trädgården.
Denna gyllene gula halm
 fluffig, prasslig och är lite över allt när det blåst

i den. Små pensér planteras i krukor och lådor. Bäst att lägga lite halm där med som skydd när frosten bits. Katten kommer och inspekterar vad jag gör. Sätter sig nöjt i halmen och verkar tillfreds över livet och med mitt förehavande. Semlan kommer även hon traskande. Det fins en aura av skit lukt runt henne. Hualigen. Jag stannar upp och lyssnar, tittar upp mot himlen. Den är täckt av ett soldis. Jag ser inget. Men vist låter det som tranor. Så hör jag även lärkan. Den första detta år. Jag hade också väntat att flytta hit denna vår om jag varit flyttfågel. Så hämtar jag lökar som ligger i pappers påsar i verkstaden.
Hyacintlökar från i julas och påskliljor från i påskas, små pärlhyacinter ligger också i påsarna.
Jag gräver gropar och stoppar ner dom där i.
 
 
Så går jag en sväng i trädgården för att se hur långt allt hunnit denna dag i mitten av april 2013
Och där är mina munk skräppor i full knopp.
 
 
Kirskål och nässlor
 
 
Små små blå doftvioler
 
 
Gräslök
 
 
Trädgårds syra
 
 
Blåsippor
 
 
Honungs ros
 
 
Väl inarbetade handskar
Nu har mörkret fallit och en ny tvättad hund ligger i soffan. Tvätten intagen, en ny tvättad Maria på stolen och en strybräda med stryk tvätt framför Tven. På tven börjar den svenska deckaren. Det är dags för mej att styra stegen ut i vardagsrummet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar